Arts in Cinema - Hitler versus Picasso

Te zien op 8, 17 en 22 juli

dinsdag 17 juli 2018 19:30 - 21:07
Deuren open
19:00 - 19:45
Locatie
Hoogt 2
Genre
Kunst en Nieuwe Media
Beschrijving


De documentaire Hitler versus Picasso and The Others toont de Nazi obsessie voor kunst waarin de grootste Kunstroof aller tijden centraal staat.

Er zijn twee manieren waarop de Nazi’s hun hand wisten te leggen op roofkunst: door elk spoor uit te wissen van de zogenaamde ‘ontaarde kunst’ en door de brutale, systematische diefstal van klassieke en moderne kunst in heel bezet Europa.

80 jaar zijn verstreken sinds het naziregime de ‘ontaarde kunst’ definitief in de ban deed, middels een tentoonstelling in München in 1937 waarbij deze kunst publiekelijk gestigmatiseerd werd. Tegelijkertijd werd een tentoonstelling georganiseerd om ‘pure, Arische kunst’ te verheerlijken. Dit was ‘De Grote Tentoonstelling van Duitse Kunst’.

Op dat moment begon ook de kunstroof vanuit musea in alle bezette delen van Europa én uit de huizen van verzamelaars en Joden. Meesterwerken werden in beslag genomen, bestemd voor een museum dat Hitler wilde stichten, het Louvre van Linz, een project dat nimmer verder kwam dan de tekentafel. Vele werken verdwenen ook naar Carinhall, een privé residentie van Herman Göring, de andere grote protagonist in deze Europese kunstroof.

Aantallen van geroofde kunstwerken uit diverse Duitse musea lopen op tot wel 16.000 en 5 miljoen over heel Europa. Kunstenaars op de zwarte lijst waren Max Beckmann, Paul Klee, Oskar Kokoschka, Otto Dix, Marc Chagall, El Lissitzky. Op museummuren stond geschreven ‘incompetente charlatans’ of ‘een belediging voor de Duitse helden uit WO I’ of ‘decadentie, geëxploiteerd voor commerciële doeleinden’. Om de verhalen van toen te vertellen, is er nu deze documentaire voor de bioscoop, 80 jaar na dato, met als speciale gast Toni Servillo.
Hitler vs Picasso and The Others, geregisseerd door Claudio Poli en geproduceerd door 3D Produzioni en Nexo Digital, brengt ons naar Parijs, New York, Holland en Duitsland waar we directe getuigenissen van alle verhalen beleven. We zien vier grote tentoonstellingen die alle omstandigheden rondom de roofkunst belichten, de mensen die er direct bij betrokken waren, de meest recente teruggevonden werken, alsmede kostbaar archiefmateriaal.

Over Arts in Cinema
Internationale topexposities zijn er het hele jaar door, maar vaak ontbreekt de tijd om ze te bezoeken, is er door de drukte niet aan tickets te komen of zijn ze simpelweg te ver weg. Filmtheater ’t Hoogt brengt in samenwerking met Arts In Cinema spraakmakende tentoonstellingen van topmusea en kunstinstituten naar het witte doek. In HD-beelden kom je dichterbij het kunstwerk dan in het museum en vanuit je bioscoopstoel zit je eerste rang bij een exclusieve tour door betreffende tentoonstelling. Vooraanstaande curatoren en kunsthistorici vertellen je alles wat je wil weten op een toegankelijke en onderhoudende manier.

De lengte per voorstelling is ca. 90 minuten. De vertoningen zijn op zondagen om 16.30 uur en op dinsdagen om 19.30 uur. Een kaartje kost: € 9,50 CJP-pas / Cultuurkaart: € 7,50,  U-Pas:  € 7,50 en Cinevillepas is geldig. 
Koop je kaartjes via www.hoogt.nl of kom langs bij onze filmkassa.

 


Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden