Arts in Cinema - Van Gogh

Te zien op 5, 7 en 12 augustus

dinsdag 7 augustus 2018 19:30 - 21:02
Deuren open
19:00 - 19:45
Locatie
Hoogt 2
Genre
Kunst en Nieuwe Media
Beschrijving


Van Gogh: Of Weat Fields and Clouded Skies 

Een nieuwe kijk op Van Gogh, door het erfgoed van de grootste private verzamelaar van kunstwerken van de Nederlandse schilder: Helene Kröller-Müller (1869-1939) die in de vroege 20ste eeuw bijna 300 werken van Van Gogh verkreeg: schilderijen en tekeningen.

Het verhaal wordt verteld van een vrouw die in Van Goghs geestelijke kwellingen haar eigen worsteling herkent en toont ons ook de artistieke schatten en de zeldzaam naturalistische en architecturale schoonheid van het museum zelf, in het schitterende park op de Veluwe. Tevens zien we de visuele parels uit de Milanese, Florentijnse en Italiaanse Renaissance.

De film volgt de existentiële strijd van de schilder, gezien door diverse passages uit de brieven aan zijn broer Theo die de toon van de tentoonstelling bepalen, met als achtergrond de verschillende locaties waar Van Gogh woonde en werkte, van Parijs tot de Provence.

De gelegenheid om het verhaal rond Van Gogh en de collectie vanuit dit standpunt te vertellen is buitengewoon. ‘Tussen Korenvelden en Wolkenhemels’ in de Basillica Palladiana te Vicenza, toont ons 40 schilderijen en 85 tekeningen van het Kröller-Müller museum te Otterlo, de permanente locatie van Helene’s erfgoed.

Deze tentoonstelling vertelt niet slechts het verhaal van Van Goghs kunst en genialiteit, maar leert ons ook het belang van de tekeningen als deel van zijn artistieke techniek. Zijn ogenschijnlijk impulsieve doeken waren juist het resultaat van lange voorstudies, niet zozeer schetsjes maar al kunstwerken op zich. In deze tekeningen zie je al de vloeiende, soms onderbroken lijnen die zo karakteristiek zijn voor zijn schilderijen.

Over Arts in Cinema

Internationale topexposities zijn er het hele jaar door, maar vaak ontbreekt de tijd om ze te bezoeken, is er door de drukte niet aan tickets te komen of zijn ze simpelweg te ver weg. Filmtheater ’t Hoogt brengt in samenwerking met Arts In Cinema spraakmakende tentoonstellingen van topmusea en kunstinstituten naar het witte doek. In HD-beelden kom je dichterbij het kunstwerk dan in het museum en vanuit je bioscoopstoel zit je eerste rang bij een exclusieve tour door betreffende tentoonstelling. Vooraanstaande curatoren en kunsthistorici vertellen je alles wat je wil weten op een toegankelijke en onderhoudende manier.

De lengte per voorstelling is ca. 90 minuten. De vertoningen zijn op zondagen om 16.30 uur en op dinsdagen om 19.30 uur. Een kaartje kost: € 9,50 CJP-pas / Cultuurkaart: € 7,50,  U-Pas:  € 7,50 en Cinevillepas is geldig. 
Koop je kaartjes via www.hoogt.nl of kom langs bij onze filmkassa.
Reserveer je kaartjes via 030-231 22 16 of via info@hoogt.nl.

 


Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden