3 Faces - Voorpremière met inleiding

Te zien op 28 augustus

dinsdag 28 augustus 2018 19:15 - 21:02
Deuren open
18:45 - 19:30
Locatie
Hoogt 1
Genre
Wereldcinema
Beschrijving


Speciale voorpremiere 3 FACES met inleiding door Melody Deldjou Fard, gemeenteraadslid Groen Links Utrecht.

Geboren in het Midden-Oosten (Iran), vluchtte Melody vlak na de Golfoorlog op haar 15e naar Nederland. Vastberaden om haar nieuwe thuisland te omarmen besloot ze zichzelf de taal aan te leren aan de hand van de ondertitels van de soapserie The Bold and the Beautiful. Vanavond concentreert zij zich in haar lange inleiding op de stelling dat film en kunst “altijd een daad van politiek verzet zijn in Iran”.

Over de film:
Een beroemde Iraanse actrice ontvangt een verontrustende videoboodschap van een jong meisje dat haar om hulp smeekt om aan haar conservatieve familie te ontsnappen. Niet wetend of ze gemanipuleerd wordt of niet, vraagt ze haar goede vriend, regisseur Jafar Panahi, om raad. Samen rijden ze naar het dorp van het meisje in de afgelegen bergen in het noordwesten van Iran, waar ze hartelijk welkom worden geheten door de inwoners.

De bezoekers uit de stad ontdekken echter al snel dat traditie voor de lokale bevolking minstens zo belangrijk is als gastvrijheid. Sinds zijn speelfilmdebuut De witte ballon, in Cannes bekroond met de Gouden Camera, geldt Jafar Panahi als een van de belangrijkste onafhankelijke filmmakers in Iran. Na het succes van Taxi Teheran verruilt hij de stad voor een roadtrip door het platteland. Wederom onderzoekt hij de tegenstellingen in zijn thuisland met een zeer persoonlijke film, gedraaid in de dorpen waar zijn eigen familie vandaan komt om censuur te ontwijken. Met 3 Faces brengt Panahi een ode aan de Iraanse cinema en haar sterke actrices, maar ook aan zijn leermeester Abbas Kiarostami. De film werd dit jaar in Cannes genomineerd voor een Gouden Palm en bekroond met de prijs voor beste scenario. Een prijs die hij vanwege zijn beroeps- en uitreisverbod helaas niet zelf in ontvangst kon nemen.


Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden