Winter Brothers - Previously Unreleased

Te zien vanaf 9 augustus

zaterdag 11 augustus 2018 21:15 - 23:02
Deuren open
20:45 - 21:30
Locatie
Hoogt 3
Genre
Wereldcinema
Beschrijving


PREVIOUSLY UNRELEASED:
Deze zomer besteedt Eye Filmmuseum aandacht aan films die wel de selecties van prominente internationale festivals haalden, maar volgens Eye onterecht de Nederlandse bioscopen niet bereikten. Onder de noemer Previously Unreleased zijn deze zomer tien van deze films – met onder andere Kirsten Dunst, Ethan Hawke en Pilou Asbaek in opmerkelijke rollen – te zien. Filmtheater ’t Hoogt neemt dit programma integraal over. Let op! Deze film is Engels ondertiteld!

Winter Brothers:
Hlynur Pálmasons opvallende debuut speelt zich af in een vreemd, bijna apocalyptisch industrieel landschap, gefilmd in een woeste, surrealistische stijl. De excentrieke Emil en zijn oudere broer Johan zijn mijnwerkers in een afgelegen oord. Ze zijn loonslaven, werkend onder het constante, oorverdovende gezoem van de machines die ze bedienen.

De mijnwerkers wonen in prefab-schuren en brengen hun dagen door jagend op alleenstaande vrouwen in de stad, en kijkend naar een instructievideo over het afvuren van een antiek geweer. Weinig nemen notie van Emil totdat hij wordt verdacht van het veroorzaken van de ernstige ziekte van een collega, wat leidt tot zijn verbanning. Als Emil steeds meer de greep op de werkelijkheid verliest, schakelt ook de film over naar hallucinerende scènes die ons in de schoenen van de neurotische Emil plaatsen. Een industriële soundscape begeleidt dit portret van een man gevangen in een meedogenloos isolement. Winter Brothers is op analoge 16mm-beelden geschoten, in een bijna vierkant 5:3 ratio. De film speelt zich af in Denemarken, waar de IJslandse regisseur woont, maar de harde omstandigheden waaronder de mijnwerkers moeten werken kunnen overal plaatsvinden waar misbruik wordt gemaakt van de machtelozen. Die scherpe politieke kant heeft de film ook, maar bovenal geeft beeldend kunstenaar/fotograaf Pálmason een indrukwekkend visitekaartje af: met zijn wilde, onverschrokken esthetiek en oog voor details heeft hij zich flink in de kijker gespeeld. Winter Brothers, met o.m. Mads Mikkelsen, won al vele prijzen, waaronder de Junior Jury Award, de Europa Cinemas Label-prijs en de prijs voor de beste acteur op het Filmfestival van Locarno. Variety schreef: “a challenging but deeply impressive debut”.
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden