Menashe - Previously Unreleased

Te zien vanaf 23 augustus

zaterdag 15 september 2018 12:15 - 13:44
Deuren open
11:45 - 12:30
Locatie
Hoogt 1
Genre
Wereldcinema
Beschrijving


PREVIOUSLY UNRELEASED:
Deze zomer besteedt Eye Filmmuseum aandacht aan films die wel de selecties van prominente internationale festivals haalden, maar volgens Eye onterecht de Nederlandse bioscopen niet bereikten. Onder de noemer Previously Unreleased zijn deze zomer tien van deze films – met onder andere Kirsten Dunst, Ethan Hawke en Pilou Asbaek in opmerkelijke rollen – te zien. Filmtheater ’t Hoogt neemt dit programma integraal over. Let op: De film is Engels ondertiteld.  

Menashe: 
Documentairemaker Joshua Z. Weinstein maakt zijn speelfilmdebuut met dit innemende verhaal over een ultraorthodox-joodse weduwnaar. Hij dreigt zijn zoon te verliezen vanwege een strenge religieuze traditie. Menashe wordt gespeeld door de internetkomiek Menashe Lustig. 
Menashes vrouw overleed enkele maanden geleden en de gemeenschap voert druk op hem uit om te hertrouwen of om zijn zoon Rieven onder te brengen bij de welgestelde broer van zijn overleden vrouw. De traditie verbiedt een chassidisch kind op te groeien in een huis zonder moeder. De jongen dreigt zelfs van school te worden gestuurd als Menashe alleenstaand blijft…

Weinstein weet humor en gevoelige scènes soepeltjes af te wisselen. De ietwat stuntelige Menashe moet moeite doen om zijn bescheiden baantje in een koosjere kruidenierswinkel te behouden. Weinstein flirt met de slapstick als Menashe een zoveelste ongelukje met een lading vis heeft, of als hij een mislukte poging doet om kugel te bakken voor de herdenking van zijn vrouw. Maar bovenal zien we een man die probeert een vroom leven te leiden in een strenge gemeenschap en tegelijkertijd trouw wil blijven aan zichzelf.


Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden